Comencem els més venuts amb el darrer llibre de Sergi Pàmies, L'art de portar gavardina (ed. Quaderns Crema). Imaginats o viscuts, els tretze contes d'aquest recull revelen una capacitat d'observació que confirma Pàmies com a artesà d'un estil cada vegada més depurat, en què les emocions i els detalls són protagonistes.
En segon lloc trobem Escrits de presó (ed. Enciclopèdia Catalana) de Joaquim Forn. Des de l'entrada a la presó, Forn escriu un dietari on recull les vivències i dificultats compartides a la presó d'Estremera amb companys del Govern. En aquest dietari Quim Forn narra escenes dures, moments emotius, i reflexiona sobre els altibaixos d'haver-se d'enfrontar, a contracor, a una realitat que li ha estat imposada.
Continuem amb Ser mujer negra en España (ed. Plan B) de Desirée Bela-Lobedde. En una espècie de memòries l'activista afroespanyola ens explica com és viure sent dona i negra a Espanya, com és sentir-se sempre diferent i com és ser testimoni del racisme encara existent.
Aquest és un llibre necessari per entendre el racisme i, sobretot, per a què mai més es produeixi.
En quarta posició trobem El cel no és per a tothom (ed. Anagrama) de Marta Rojals. El llibre recrea quatre dècades de la vida d'una família i del seu voltant. Els esforços per obrir-se camí malgrat la malaltia d'un pare que sublima l'afició pels avions tot fent maquetes i els retrets d'una mare que només refrena la seva agror quan treballa a la perruqueria. Els afanys, els sacrificis i les traïcions dels tres fills per fer realitat els somnis d'arrelar, de volar, de fugir corrents. Són quaranta anys, també, de canvis socials, polítics, econòmics i urbanístics d'un país.
Acabem amb El rey recibe (ed. Seix Barral) d'Eduardo Mendoza. Amb la coneguda unió de poder narratiu i refinament estilístic de l'autor, personatges reals i imaginaris, típics de l'univers de Mendoza es donen la mà en aquesta novel·la, brillant inici de la trilogia Las Tres Leyes del Movimiento, que recorrerà els principals fets de la segona meitat del segle XX.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada