dissabte, 4 de març del 2017

8 de març, dia internacional de la dona

El 8 de març es celebra el dia internacional de les dones o dia de la dona treballadora. És un dia aprofitat tradicionalment per reivindicar el feminisme denunciant el masclisme. Aquest dia commemora la lluita de la dona per la seva participació juntament amb l'home al camp del treball, i per tant del dret a la independència econòmica, i a la societat en general. 
A continuació us recomanem un seguit de llibres, que han sortit darrerament, per conèixer millor la situació.

TOTHOM HAURIA DE SER FEMINISTA
Chimamanda Ngozi Adichie
Fanbooks
4.90€

Aquí trobem recollit el transcendental discurs que va oferir l'autora a TEDTalk sobre el significat de ser feminista en ple segle XXI. Un breu assaig que té el poder que les seves paraules ressonin dins el cap de qui les llegeix. Aquest és el poder que tenen els grans assajos per canviar la societat.


ESTIMADA IJEAWELE; MANIFEST FEMINISTA EN QUINZE CONSELLS
Chimamanda Ngozi Adichie
Fanbooks
5.90€

Aquest llibre reprodueix una carta que l'escriptora nigeriana, una gran veu en la lluita per la igualtat de gèneres, va escriure a la Ijeawele, una amiga d'infantesa, després que aquesta li demanés consell per educar la seva filla com a feminista. Chimamanda elabora en quinze punts un veritable manifest que ens recorda la gran responsabilitat que tenim per aconseguir, mitjançant l'educació i l'exemple en el dia a dia, que les nenes i els nens del futur visquin en llibertat en una societat veritablement igualitària.


CURS DE FEMINISME PER MICROONES
Natza Farré
Ara Llibres
17.90€

Una obra necessària que denuncia el masclisme encobert en tots els àmbits de la nostra vida quotidiana, i que crida a fer-li front d'una manera radical: amb una revolució. Natza Farré s'erigeix com a veu reivindicativa, entusiasta i rebel que escriu, des de l'inconformisme més absolut, que les dones han de ser feministes per naturalesa, pel simple fet de ser dones. Si no ho són, aquest llibre les acabarà de convèncer. Només així podran canviar el món.


MAMÁ, QUIERO SER FEMINISTA
Carmen G. de la Cueva i Malota (il.)
Lumen
17.90€

La protagonista del llibre i l'escriptora, Carmen G. de la Cueva, fundadora i directora de la comunitat La Tribu de Frida, explica com va prendre consciència de la importància del feminisme i es va convertir en una activa dinamitzadora cultural per promoure'l. A més, l'escriptora homenatja a les seves referents, des de Virginia Woolf a Pippi Calzaslargas, passant per Simone de Beauvoir o Jane Austen.


FEMINISME DE BUTXACA
Bel Olid
Angle
12.50€

El feminisme és més viu, i necessari, que mai i Bel Olid és una de les activistes més compromeses. En aquest assaig breu posa per escrit la discriminació de les dones encara avui, una injustícia més subtil i difícil de detectar que en altres èpoques, però encara poderosa i paralitzant. També parla dels conceptes clau de la lluita feminista actual d'una manera intel·ligent, radical, i de vegades sorprenent. 


LOS HOMBRES ME EXPLICAN COSAS
Rebecca Solnit
Capitán Swing
16€

L'amfitrió d'una festa a la qual assisteix Rebecca Solnit li recomana la lectura d'un llibre que acaba de publicar-se. Ell, està tan capficat en el seu paper que no escolta, fins que és massa tard, que està recomanant-li el llibre a la pròpia autora. I que ha fet el ridícul evidenciant que no ha llegit més que una ressenya: alguns homes, sàpiguen o no de què parlen, insisteixen a explicar coses a les dones. 
Los hombres me explican cosas és una reflexió sobre com s'ha construït al llarg de la història la diferència entre homes i dones, i sobre com les dones encara avui ho tenen més difícil: per ser escoltades, per caminar de nit sense por, per denunciar els assetjaments, per reivindicar els seus drets...I alhora són textos plens d'intel·ligència i esperança que conviden a pensar en la vigència del feminisme.


SABIAS: LA CARA OCULTA DE LA CIENCIA
Adela Muñoz Páez
Debate
21.90€

En aquest llibre rescaten la història d'algunes de les dones que han fet contribucions rellevants a la ciència i paral·lelament, per entendre per què van ser tan escasses i avui són tan desconegudes fan un recorregut per la història.
En aquest recorregut expliquen que fins a mitjans del segle XX, les dones tenien vetat l'ingrés a les universitats i l'exercici de moltes professions que requerien estudis. També expliquen que les seves històries van ser esborrades de la ciència o els hi van treure les seves contribucions. 


DECIDIDES: SET DONES CONTRA CORRENT
Elisenda Albertí
Albertí
18€

Totes aquestes dones comparteixen una força vital, la de no plegar-se als prejudicis socials que les reduïa a un paper passiu, a ser invisibles i a dependre tota la vida d'un home del seu entorn. Les agermana l'inconformisme davant d'un destí que ja tenien escrit per endavant, sense tenir-les en compte. 
En el llibre ens presenten set dones catalanes decidides a governar les seves vides a contra corrent, que van destacar en les seves professions i van mostrar una sensibilitat envers els menys afortunats.

I si en voleu saber més a la llibreria trobareu molts més llibres sobre el tema. Us esperem!