Després del dia intens de Sant Jordi toca fer recompte de quins han estat els llibres més comprats, tan sigui per regalar o fer-se un autoregal.
En primer lloc trobem el premi Ramon Llull d'enguany: La filla del capità groc (Ed. Planeta) de Víctor Amela.
"Manuela Penarrocha té tretze anys. Asseguda en una cadireta baixa al portal de casa seva, cus les espardenyes com ningú. La nena d'ulls grisos i cabells d'or recorda el seu pare. Ell, per fer la guerra, n'ha portat unes com aquestes, com la resta de carlistes. Vol abraçar-lo, sentir l'escalfor del seu petó al front. Enyora la mirada dura i alhora plena de tendresa, el seu ritme estrident. Només espera que torni per veure'l lluitar de nou pels seus ideals, per retornar a la seva família i al poble la dignitat perduda, a vida o a mort."
Seguim amb un altre premi, aquest cop el Mercè Rodoreda amb Tot això ho faig perquè tinc molta por (Ed. Proa) d'Empar Moliner. Les dificultats d'afrontar l'absurd, de viure sense por i d'estimar sense fer mal són tractades amb tanta lucidesa com sarcasme. Les dues mares de l'escola que fan running pel bosc, el presentador que vol lligar-se l'entrevistat, la por que un fill prengui mal, la parella que ja no riu, l'esnobisme gastronòmic i tantes neurosis quotidianes apareixen en aquest llibre brillant. Pocs escriptors retraten tan bé la nostra època com Empar Moliner.
En tercer lloc La chica del tren (Ed. Planeta) de Paula Hawkins. Al llibre coneixem la Rachel, una noia que agafa cada dia el mateix tren. En una de les cases que veu des del tren hi viu una parella que la Rachel no pot evitar mirar cada vegada. A ella li sembla que tenen una vida perfecta. Fins que un dia veu una escena que la deixa de pedra. De sobte tot ha canviat.
Continuem amb Confessions d'un culer defectuós (Ed. Empúries) de Sergi Pàmies. Alternant reflexions i records, Pàmies analitza els orígens atzarosos del seu barcelonisme com un pretext per desplegar un punt de vista particular i original. El resultat és un text d'una franquesa insòlita: un autoretrat del seu autor i, alhora, una radiografia mil·limètrica de les patologies bàsiques del barcelonisme convencional, que el talent de Sergi Pàmies converteix en l'observatori idoni per mirar d'entendre el futbol i les actituds que l'acompanyen.
I acabem amb Julia Navarro i la seva darrera novel·la Historia de un canalla (Ed. Plaza & Janés). Thomas Spencer sap com aconseguir tot el que vol. Una salut delicada és el preu que ha de pagar pel seu estil de vida, però a ell, tant li fa. Tanmateix, des de l'última vegada que el cor li va donar un ensurt, una sensació estranya s'ha apoderat d'ell i, en la soledat del seu luxós apartament de Brooklyn, se succeeixen les nits en les quals no pot evitar preguntar-se com hauria estat la seva vida si hagués fet allò que conscientment va escollir no fer.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada