dilluns, 7 de setembre del 2015

11 llibres per la Diada (adults)


VICTUS BARCELONA 1714
Albert Sánchez Piñol
La Campana

Novel·la amb molta informació i rigor històric, al servei d'un relat àgil, potent i desenfadat, amb gran dicció que ens porta de França a Barcelona, passant per Madrid, Toledo o Tortosa.
A més, ens retrata una Barcelona irreductible de 1714, que va patir un assetjament desigual de 13 mesos i el bombardeig de més de 30.000 projectils.


1714: EL SETGE DE BARCELONA
Guillem H. Pongiluppi ; F. Xavier Hernàndez Cardona
Angle

Les magnífiques il·lustracions mostren amb gran detall l'organització i la dotació dels exèrcits, les tàctiques de guerra del moment i el desenvolupament del setge fins a la capitulació final de Barcelona.



SER O NO SER CATALANS
Toni Albà
Columna

De forma brillant, irònica i impecable, Toni Albà parteix del famós monòleg shakespearià Ser o no ser, per desentranyar les raons per les quals Catalunya hauria d'esdevenir un estat lliure.



UN ESTIU A LES TRINXERES
Enric Vila
Pòrtic

Crònica política i sentimental que neix al voltant la consulta del 9N i que és una radiografia del procés independentista de Catalunya. L'assaig reflexiona sobre la Catalunya dels últims deus anys i mira de captar l'electricitat de l'ambient, el nerviosisme, la violència oculta, les contradiccions i la incertesa que plana sobre el panorama polític del país.



LET CATALONIA VOTE
Ramon Tremosa
Pòrtic

Anàlisi cronològica del procés a la premsa internacional, que ha evolucionat des d'una neutralitat i curiositat inicial cap a una simpatia bastant explícita després del 9N, a causa sobretot al caràcter pacífic, democràtic, cívic i festiu del procés català, en clar contrast negacionista i immobilista tant del govern espanyol com dels partits centralistes.

LA CONSTITUCIÓ SEGONS BENEGRE.CAT
benegre.cat i il·lustracions d'Àlex Roca
Labutxaca

Potser no ho havíeu notat, però es veu que hi ha un debat sobiranista damunt la taula. Pel que pugui passar, Benegre.cat s'avança als esdeveniments escrivint dues constitucions en clau satírica, perquè..."Si hem de fer camins separats, almenys procurem que tothom vagi ben calçat".
2 constitucions en un llibre reversible: una per quan Espanya hagi de viure sense els catalans i una altra per quan Catalunya esdevingui un estat.


1714
Alfred Bosch
Labutxaca

John Sinclair, un aventurer anglès, rep l'encàrrec de convèncer els catalans que canviïn al rei Felip V. El litigi de la successió a la corona de les Espanyes acaba d'esclatar, i no és gens clar que els estaments catalans vulguin enfrontar-se al rei borbó. Però el protagonista amb la seva ironia ho ha d'aconseguir.
Personatge fictici, la seva història és la crònica d'un convers.



LA PUTA HISTÒRIA DE CATALUNYA DE LA IAIA
Jofre Martell
La Galera

En aquest llibre la iaia t'explica com s'ha cuinat la història de Catalunya, els ingredients i el temps de cocció, la gent que hi ha posat pebrots, els episodis més picants, les escenes de sang i fetge, els xoriços més impresentables... En fi, la nostra història explicada des de la cuina per una mestra en dir les coses pel seu nom!


MOMENTS ESTEL·LARS DE CATALUNYA
Joan Bosch
La Campana

Relat convincent de com uns homes brillants i tenaços, però també somiadors, van aconseguir assolir uns reptes impossibles que van impulsar el país endavant.
Les cinc històries de Joan Bosch encomanen entusiasme i confiança en el poder de la tenacitat. Escrites amb una extraordinària suggestió narrativa i amb vivacitat novel·lística, la intriga ens empeny a llegir fins al final.


MANUAL DEL PROCÉS
Pau Vidal
Angle

Un recorregut per l'actualitat a partir del que s'amaga a les paraules que fa un temps que sentim contínuament: constitució, declaració, plebiscitàries, votar, xiulada... Pau Vidal descriu el moment actual que viu Catalunya definint amb ironia, humor i alt rigor els mots que trobem diàriament en l'escenari del procés.



100 EPISODIS CLAU DE LA HISTÒRIA DE CATALUNYA
Agustí Alcoberro
Cossetània

Des de la prehistòria fins al segle XXI, el llibre repassa els moments claus per entendre d'on venim i qui som els catalans.
En aquest llibre hi trobareu la selecció de 100 moments sense els quals el nostre país seria diferent.