dissabte, 2 de febrer de 2013

BCNegra 2013

Ahir va començar BCNegra 2013: la trobada de novel·la negra que té lloc a Barcelona fins el 9 de febrer.
Per tant, què millor que fer un tastet de diferents novel·les policíaques que us poden agradar.


Comencem amb Petros Màrkaris i el seu llibre Suïcidi perfecte, editat en català i en castellà per Tusquets. 
En directe en un programa de màxima audiència un polític i un empresari es suïciden, el comissari Jaritos tot i que està de baixa haurà d'investigar el cas i treure'n l'entrellat.
Màrkaris manté el suspens fins l'última pàgina. Aquesta complexa novel·la policíaca té magnífics moments d'humor i sarcasme.
I el següent llibre va obtenir el 5è premi Crims de Tinta: Societat negra d'Andreu Martín, editat en català i castellà per RBA.
Al carrer Güell de Barcelona, sobre un Lexus, troben un cap d'una dona tallat, i la resta del cos és arrossegat per un Seat Toledo. Les primeres investigacions dels Mossos apunten a un cas relacionat amb bandes llatines. Però al voltant de la botiga del senyor Soong se senten rumors d'un robatori recent a una central de diner negre. Aviat es comencen a sentir veus que assenyalen a les tríades xineses. L'experimentat inspector Diego Cañas ja té feina.
És l'esperat retorn d'Andreu Martín al gènere negre amb una novel·la de màxima actualitat i amb personatges plens de matisos.

Seguim amb Headhunters de Jo Nesbo editat per Proa en català i per RBA en castellà.
Roger Brown tot i haver aconseguit gran èxit tant en la seva vida professional com en la privada, la seva cobdícia i ànsia de córrer grans riscs el portarà a robar obres d'art.
D'ençà que coneix a Clas Greave, propietari d'un quadre de Rubens d'incalculable valor, Roger comença a planificar el robatori de la tela. Però aviat descobrirà que cometre el delicte serà només un més dels seus problemes.
Nesbo és un narrador magistral que atrapa al lector des de la primera pàgina i manté el suspens fins un emocionant final.

El següent llibre és el recomanat del mes de les llibreries de Bestiari: La tardor del comissari Ricciardi de Maurizio de Giovanni, editat en català per La Campana i en castellà per Lumen. 
Aquest llibre forma part de la col·lecció sobre el comissari Ricciardi. En aquesta nou volum de la sèrie, Ricciardi descobreix els secrets que s'amaguen darrere la mort d'un nen. Perquè les coses no són el que semblen. 
La novel·la de Maurizio de Giovanni és una obra mestra de l'equilibri entre el mecanisme de l'intriga i la humanitat dels personatges.
Les joies del Paradís, editada en català per edicions 62 i en castellà per Seix Barral, és la nova novel·la de Donna Leon. 
Caterina Pellegrini és una jove especialista en música barroca que torna a Venècia per realitzar una feina força inusual. Fa poc s'han descobert dos baguls segellats propietat d'un misteriós músic antic, que va morir sense fer testament. Tres segles després, els suposats descendents es disputen la seva herència. A la Caterina li correspon treure'n l'entrellat, per molt que la recerca aviat es complicarà.
Per primera vegada Donna Leon abandona el comissari Brunetti per una investigadora veneciana i es capbussa en una magnífica novel·la de suspens, plena d'intriga, història, música i molta avarícia.

I acabem amb Nele Neuhaus, que la podreu veure a Barcelona en la BCNegra.
Blancanieves debe morir, editat només en castellà per Maeva, és la seva primera novel·la. El jove Tobias, després de deu anys de presó per l'assassinat de dos joves que no recorda haver comès, torna al poble d'Antenheim on es troba amb una família trencada pel rebuig de tothom. 
Però quan tiren a una dona des d'un pont, i una altra noia desapareix, el poble tem que la tragèdia es repeteixi. Tobias és incapaç de recordar res. El que ignora és que molts que l'envolten saben més del crim que ell, i que no està a les seves mans evitar els nous assassinats. 
I per acabar, la nova novel·la de Nele Neuhaus Amigos hasta la muerte, també editada en castellà per Maeva. 
Una mà apareix en l'herba de zoo de Kronberg, on es troben més restes del cos. La policia descobreix que pertany al professor del institut i activista polític Hans-Ulrich Pauly.
L'inspector cap Oliver von Bodenstein i Pia Kirchhoff descobreixen que l'entorn de la víctima està ple de sospitosos. Els dos policies s'enfronten a un cas molt complex que commociona la regió del Taunus, on sempre es calla més del que es diu.
Nele Neuhaus ha aconseguit crear una trama de misteri creïble i plena de suspens que aconsegueix mantenir la tensió fins a l'última pàgina.