dilluns, 7 de setembre del 2015

11 llibres per la Diada (infantil/juvenil)

CICATRIUS DE 1714
Andreu Martín
Bromera

Quan les bombes comencen a caure sobre Barcelona, Bernat Sistach descobreix amb horror la bestialitat de la guerra. En una ciutat plena de banderes amb el lema Viurem lliures o morirem, Bernat no entén que la seva família es traslladi a Badalona per seguretat. Convençut que el pare és un traïdor i que fugir és de covards, el noi sent una atracció irresistible pel món dels espies.



L'ONZE DE SETEMBRE
Anna Canyelles i Roser Calafell (il)
La Galera

Avui és l'Onze de Setembre, la diada nacional de Catalunya! La Sara vol viure-la intensament, però en Pelut, el seu gos, s'ha escapat? Potser és a l'ofrena floral? Potser a la manifestació? On s'haurà ficat? Mentre el busca, la Sara recorrerà tots els espais de la diada.


ELS SEGADORS
Cristina Sans i Roser Calafell (il)
La Galera

En Bernat viu a pagès i ajuda el pare a segar el blat, quan arriba el juny. L'avi Feliu li explica com n'era, de dura, la feina del camp quan no tenien tractors. Li parla de la falç i de la sega... i d'una revolta de segadors que es va produir a Catalunya fa molts i molts anys. I encara cantem aquella feta: és el nostre himne nacional.
A més el conte porta la lletra de la cançó i la partitura.


AQUELL DIA DE 1714
Antoni Munné-Jordà i Òscar Julve 
Publicacions de l'Abadia de Montserrat

L'Eulària, una nena barcelonina, vol ajudar a defensar la muralla durant el setembre de 1714. Això sí, amb l'ajuda inestimable d'en Patufet i el bou.
Una divertidíssima aventura per als nens i nenes a partir de 8 anys!



LA HISTÒRIA QUE EN ROC PONS NO CONEIXIA
Jaume Cabré
La Galera

En Roc Pons no és gaire bon estudiant; sempre ha pensat que saber història no serveix per a res. Fins que misteriosament va a parar a la Barcelona del 1714. En Roc ha de sobreviure en un entorn desconegut i perillós: mentre fuig d'uns malfactors, mira d'entendre la guerra que colpeix les muralles de la ciutat i prova de recordar aquella classe d'història que no va aprofitar... com va acabar, aquella guerra?


BANDOLERS I BARRETINES: EL 1714 AL PENEDÈS
Bernat Soler i Lluís Masachs (il)
El Cep i la Nansa

Aquesta és la llegenda d'en Morrut, el bandoler més conegut de totes les terres del Penedès, que el 1714 va protagonitzar la gran revolta dels ceps i les barretines contra les tropes enemigues de Felip V.



ALA DE CORB BARCELONA 1714 LA BATALLA FINAL
Enric Larreula i Jordi Vila Delclòs (il)
Baula

Barcelona fa mesos que pateix un setge terrible. Fa temps que aguanta també els atacs de les tropes espanyoles i franceses. La resistència catalana és tan gran que passarà a la història com una de les més heroiques. Només algun vaixell aconsegueix de tant en tant trencar el setge i dur queviures. Entre aquests vaixells hi ha el d'un pirats que sempre s'ha enfrontat als imperis i ha lluitat per llibertat i que per això s'uneix a la causa catalana, encara que sembli una causa perduda...



HISTÒRIA DIGITAL DE CATALUNYA
Jordi Planellas
Aloma

Una història de Catalunya diferent. Un còmic ple d'acció, sorpreses, traïcions, guerres, heroisme i molt sentit de l'humor. Per conèixer la història de Catalunya i les seves personalitats amb un enorme somriure al rostre.



HISTÒRIA DE CATALUNYA
Pilarin Bayés
Edicions 62

Una obra de referència, objectiva, útil i emotiva, per connectar els nens i nenes amb els seus orígens i la seva realitat. Una història carregada d'humanitat que impregna la manera de fer col·lectiva d'un poble viu i palpitant que va cap al futur.


L'AUCA DE LA DIADA
Estel Baldó, Rosa Gil i Maria Soliva
Barcanova

Mitjançant unes il·lustracions molt divertides i plenes de detall, acosten als infants el que representa la celebració de l'Onze de Setembre, la Diada Nacional de Catalunya.
Per afavorir la lectura autònoma dels petits lectors, cada doble pàgina presenta el text de manera breu i escrit amb lletra de pal i lligada.


1714
Jordi Sierra i Fabra; Ignasi Blanch (il)
La Galera

La defensa de Barcelona el 1714 contra les tropes borbòniques fou cantada i glossada arreu d'Europa, però també fou el preludi d'una nova situació: la dels vençuts. Jordi Sierra recita un poema patriòtic recordant aquella guerra i fent memòria del que som. I Ignasi Blanch, amb el seu estil personal, la il·lustra per traslladar la força de la paraula al lector. Un regal en tots els sentits.