dissabte, 28 de juny del 2014

Premi Llibreter 2014

Fa uns dies coneixíem els guanyadors de la 15ena edició del Premi Llibreter, que es va lliurar en una festa a l'antiga fàbrica d'Estrella Damm a Barcelona.
El guardó es divideix en tres categories:
El tercer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona Antoni Vives, ha ganyat en la categoria de Literatura Catalana amb el seu llibre I demà, el paradís (La Magrana Edicions).
Relligant un passat que ens persegueix i un futur que no és cap escapatòria, només el desfici d'un paradís que mai no arriba, I demà, el paradís uneix la gran fabulació narrativa amb un estil pletòric i expressiu, i confirma Antoni Vives com un dels millors, més agosarats i ambiciosos novel·listes catalans actuals.
El libanès Wadji Mouawad ha guanyat amb Ànima, editat en català per Periscopi i Destino en castellà, en la categoria Altres Literatures. 
Quan en Wahhch Debch descobreix la seva dona assassinada, es queda paralitzat . Sol i abandonat per l'esperança, s'embarca en una odissea furiosa a través d'Amèrica. Els records que carrega es desperten amb el contacte de la humanitat dels uns i de la bestialitat dels altres. Per aixecar el vel que plana sobre la mentida dels seus orígens, en Wahhch haurà d'alliberar el llop de la seva còlera i sacrificar la seva ànima.
La categoria d'Àlbum Il·lustrat ha anat a parar a Jon Klassen amb el seu Aquest barret no és meu (Editorial Milrazones).
Jon Klassen és un mestre de la sutilesa: amb només tres personatges, molt poques paraules i poques il·lustracions ens explica una història plena d'aspectes a desanvolupar: un peix roba el barret d'un altre, donant-se a sí mateix explicacions tranquil·litzants i donant per suposat que es sortirà amb la seva. Amb tant pocs elements, abans d'arribar al final ja tenim el riure assegurat.

El Premi Llibreter està organitzat per Gremi de Llibreters de Catalunya amb l'objectiu de destacar tres llibres que els llibreters consideren que haurien de rebre un nou impuls per a arribar a més lectors. Es tenen en compte els llibres publicats durant el darrer any, no té dotació econòmica i tracta de donar prestigi i visibilitat als llibres seleccionats.