Comencem els més venuts amb el Premi Josep Pla d'enguany Bon dia, són les vuit! (ed. Destino) d'Antoni Bassas. Aquest és un llibre que parla de periodisme i ràdio, on veiem els professionals que van gestar el programa El matí de Catalunya Ràdio cada dia, i els col·laboradors que el van elevar a la categoria d'inoblidable, amb episodis que van fer vibrar l'antena cada matí durant més d'una dècada. Però, més enllà del relat en primera persona de la veu que despertava el país, Bon dia, són les vuit! és, també, el llibre de la memòria col·lectiva d'un país que, progressivament, va anar trobant la seva veu.
En segon lloc tenim un altre premi, en aquest cas el Premi Ramon Llull, La força d'un destí (ed. Columna) de Martí Gironell. Amb 21 anys, Ceferino Carrión fuig de l'Espanya franquista buscant aires nous. A Nova York canviarà d'identitat i es convertirà en ciutadà nord-americà amb el nom de Jean Leon. A punt de ser cridat a files per anar a la guerra de Corea, torna a fugir a Hollywood, on un seguit de cops de sort el porten a viure a un pam de la glòria, a tocar de les estrelles de cinema que admira i de qui es convertirà en amic i confident.
Continuem amb el Premi Nadal 2018 Un amor (ed. Columna) d'Alejandro Palomas. Una lliçó de vida, d'amor i de supervivència a l'abast de pocs. Un amor no és simplement la història d'un amor. És, en essència, la història de l'Amor a través de la mirada d'una dona excepcional.
En quart lloc el Premi Sant Jordi Jo soc aquell que va matar Franco (ed. Proa) de Joan-Lluís Lluís. El personatge que afirma haver matat Franco, Agustí Vilamat, neix el 1916 en una casa modesta de Solsona. Gràcies a les revistes infantils que guarda un notari amic de la família descobreix el gust per la lectura i pels secrets de la llengua, que no l'abandonarà mai. I així, uns anys més tard, baixa a Barcelona a fer de corrector lingüístic, poc abans que esclati la guerra. Una guerra que no s'acaba el 1939, perquè Franco, cedint a les pressions de Hitler, declara la guerra als Aliats i travessa els Pirineus. La primera acció bèl·lica de l'exèrcit franquista a França és bombardejar el camp d'Argelers, on ha anat a parar l'Agustí. Què farà aleshores el jove enamorat dels diccionaris?
I acabem amb el Premi de Novel·la Bellvei Negre 2017 No arriba la mort (ed. Gregal) de Maria Rosa Nogué. Un traficant de cocaïna amb ganes de jubilar-se vol donar el seu últim cop a la comarca del Garraf. La vida se li complica quan el seu cap, un milionari egipci, li exigeix robar la mòmia del Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada