dissabte, 9 de novembre del 2013

Més venuts mes d'octubre (infantil/juvenil)

Al ser aquest mes el que es celebra la Castanyada no és d'estranyar que entre els més venuts trobem contes sobre aquest tema.
Així doncs, al capdamunt del rànquing tenim La Castanyada d'Anna Canyelles i il·lustracions de Roser Calafell (Ed. La Galera). Avui és Tots Sants i en Pau vol que l'avi li expliqui un conte. I ell li explica un conte molt especial. Vet aquí que l'avi, de nen, era molt entremaliat i tenia por que algun dia algú li clavés una castanya...
En segon lloc tenim Aquell dia de 1714 d'Antoni Munné-Jordà i dibuixos d'Òscar Julve (Publicacions de l'Abadia de Montserrat). L'Eulària vol ajudar a defensar la muralla de Barcelona durant el setembre de 1714. Però no us penseu que ho vol fer tota sola, no. Compta amb la gran ajuda d'en Patufet i el bou! No us podeu imaginar com en poden ser d'atrevits!
Una divertidíssima aventura per als nens i nenes a partir de 8 anys.
En tercera posició trobem el nou còmic d'Astèrix i Obèlix: Astèrix i els pictes de Jean-Yves Ferri, Didier Conrad, Albert Uderzo i René Goscinny (Ed. Salvat). Arriba el nou àlbum de la col·lecció clàssica d'Astèrix amb els personatges de sempre i molt de nous: diversos clans sencers, de fet! En aquesta ocasió, Astèrix i Obèlix viatgen a Caledònia, l'Escòcia romana.
En quart lloc tornem a tenir La Castanyada, aquesta vegada el conte d'Estel Baldó, Rosa Gil, Maria Soliva i il·lustracions de Lluís Filella (Ed. Barcanova). Arriba la tardor i la Silka i en Joan preparen la castanyada. Compren les castanyes, els moniatos i els ingredients per fer els panellets a casa i celebren la festa en família. La castanyada ha estat tot un èxit!
I acabem amb Temps de castanyes d'Estel Baldó, Rosa Gil, Maria Soliva i il·lustracions de Roger Simó (Ed. Barcanova). Durant la tardor, els tons groguencs i marronosos dominen la natura. És temps de castanyes, de moniatos, de panellets i també de fruites com les magranes, les figues i els codonys. Mitjançant fotografies i divertides il·lustracions, els nens coneixeran els trets més propis d'aquesta estació.

Més venuts mes d'octubre (adults)

En primer lloc dels més venuts trobem el nou llibre de Rafel Nadal: Quan en dèiem xampany (Ed. Columna). Als setze anys, Francisco Oller abandona Cassà de la Selva, viatja al nord en busca de futur i acaba creant una potent indústria de taps de suro a Reims. Allà cria quatre fills de personalitats molt fortes. A través d'ells Nadal construeix una saga familiar que transita pels cent anys més convulsos de la història d'Europa: des de la Primera Guerra Mundial fins el renaixement europeu després de la Segona Guerra Mundial.
Gràcies a l'èxit de la sèrie de televisió, tornem a tenir entre els més venuts la versió en butxaca de El tiempo entre costuras de María Dueñas (Ed. Temas de Hoy). Just abans que esclati la Guerra Civil, la jove modista Sira fuig amb el seu xicot a Tetuan, on espera començar una nova vida. La traïció i l'abandonament l'empenyeran a obrir un taller de costura per a les dones dels militars i diplomàtics establerts al nord d'Àfrica. Aquí es relacionarà amb diferents personatges històrics reals, que l'aniran embolicant en un ambient d'informants i d'espies.
En tercer lloc trobem el nou llibre de Khaled Hosseini: Y las montañas hablaron (Ed. Salamandra). La història arrenca en un poble remot d'Afganistan, on Sabur i la seva segona dona s'enfronten en condicions precàries a l'arribada d'un hivern implacable. Abdulà, el fill major, de 10 anys, ha cuidat de la seva germana Pari des de petita, i els dos escoltaven captivats la trista història que els relata el seu pare abans d'iniciar un llarg viatge que els portarà fins a Kabul.
Allà començarà aquest fascinant itinerari que porta el lector des de la tardor de 1952 fins al present, de Kabul a Paris, des de les illes gregues fins a San Francisco.
En quarta posició tenim Dispara, yo ya estoy muerto de Julia Navarro (Ed. Plaza Janés). Una novel·la extraordinària de personatges inoblidables, les vides dels quals s'entrellacen amb moments claus de la història (finals sXIX-mitjans sXX), i que recrea el dia a dia de ciutats tan emblemàtiques com Sant Petersburg, París o Jerusalem.
I acabem amb la nova novel·la de Federico Moccia: Ese instante de felicidad (Ed. Planeta). Nicco està passant per una època difícil: la seva novia l'ha deixat i des de que el seu pare va morir s'ha d'ocupar de la família, que sembla que han perdut el nord. Per si fos poc, té dos treballs: en el quiosc familiar i com agent immobiliari. A més, Ciccio, el seu millor amic, no pot decidir-se entre dues noies que van darrere d'ell. Aviat coneixen dues noies espanyoles a Roma i s'adonen que la vida és massa curta per desaprofitar-la pensant en el passat, així que decideixen passar-ho bé amb les dues noies. Quan Nicco descobreix que els seus sentiments són més forts que una simple atracció física, la seva noia desapareix sense deixar rastre. Què ha de fer?

Alice Munro, premi Nobel de literatura 2013

Fa uns dies coneixíem la guanyadora del premi Nobel de literatura d'enguany: Alice Munro. L'escriptora canadenca, nascuda el 1931, va començar a escriure des de molt jove, però no va publicar fins el 1968.
Al Canadà és coneguda com "la nostra Txèkhov", i els grans autors americans la consideren "la mestra del relat curt".
Munro és llegida pel públic d'arreu en una vintena llarga de llengües, i se la considera una de les escriptores més destacades de la llengua anglesa.
Les seves històries habitualment es situen en ambients rurals, on la lluita per a una existència socialment acceptable sovint desemboca en relacions tenses i conflictes morals.
Entre les seves obres publicades en català i castellà trobem:


LA VIDA DE LAS MUJERES
Lumen
21.90€
Any 1971

Del Jordan, narradora de la novel·la, recorda part de la seva infància i adolescència en un poble rural de Canadà durant els anys quaranta.




EL PROGRESO DEL AMOR
RBA
21€
Any 1985-1986

Una divorciada torna a la casa de la seva infància i evoca la complexa relació dels seus pares; un accident gairebé fatal d'un nen revela la fragilitat de la confiança entre petits i grans; un jove recorda un terrible incident d'infància que ha marcat la relació amb el seu germà...




LAS LUNAS DE JÚPITER
Nuevas Ediciones de Bolsillo
10.95€
Any 1986

Conjunt de relats commovedors i sorprenents, en els que veiem les transformacions que pateixen els personatges amb el pas del temps fins observar el seu passat amb ira, ressentiment i compassió infinita.

AMISTAD DE JUVENTUD
Nuevas Ediciones de Bolsillo
10.95€
Any 1990

En els deu relats es recreen els misteris que trobem en l'experiència humana. Vides de persones que rememoren els desitjos i somnis que van enterrar fa temps, les vides que resultaren d'eleccions incomprensibles però que alhora les han modelat fins convertir-les en el que són.



SECRETOS A VOCES
RBA
21€
Any 1994

En aquests relats trobem una jove desapareguda sense rastre, una novia per contracte, una solitària excèntrica que, sense voler, aconsegueix un pretendent milionari, i una dona que vol escapar del marit i també de l'amant.




EL AMOR DE UNA MUJER GENEROSA
RBA
20€
Any 1998

Contes on s'explora les vides cohibides de les dones. Dones que dubten, que fugen, que abandonen. Fredes, a vegades infidels, d'altres insensates. Munro els hi ofereix una esperança, una via d'escapament, comuna en les vuit històries d'aquest llibre contra l'amenaça de la rutina i el confinament dels somnis.



ODIO, AMISTAD, NOVIAZGO, AMOR, MATRIMONIO
RBA
18€
Any 2001

Nou històries personals que podrien ser de qualsevol lector. Històries en les que trobem el gir imprevist dels fets o el record que il·luminen la paràbola d'una vida, típics en la literatura de Munro.



ESCAPADA
RBA
20€
Any 2005

Relats sobre dones d'edats i condicions diferents: des d'una jove que, tot i desitjar-ho és incapaç de deixar el seu marit, fins a una pagesa que descobreix els límits de la passió. Els seus contes parlen de dons sobrenaturals, traïcions i sorpreses de l'amor entre homes i dones, amics, pares i fills.



LA VISTA DESDE CASTLE ROCK
RBA
20€
Any 2006

En uns relats més personals, Alice Munro reconstrueix la història de la seva família en una ficció imaginada magníficament.



MASSA FELICITAT / DEMASIADA FELICIDAD
Club Editor / Lumen
22.90€
Any 2009

Una jove mare rep el consol inesperat per la mort dels seus fills, una altra dona reacciona de manera insòlita davant la humiliació que la sotmet un home...Anècdotes que es transformen en les mans de Munro en pura emoció, i el seu estil mostra les emocions sense dificultat, gràcies a un talent que absorbeix el lector dins de les històries.

ESTIMADA VIDA / MI VIDA QUERIDA
Club Editor / Lumen
22.90€
Any 2012

L'amor, que ens aguaita des del passat o ens reclama des del futur, és el tema central d'aquesta nova col·lecció de contes d'Alice Munro. Contes on veiem a homes i dones obligats a traficar amb la vida sense més recursos que la seva humanitat.
Tanquen el volum unes pàgines que Munro dedica a la seva vida.